Medya Alanında Arapça, Farsça, Rusya ve Kazakça İhtisas Kursu Sertifika ve Ödül Töreni


İstanbul Üniversitesi Farabi Avrasya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (FAMER) düzenlediği “Medya Alanında Arapça, Farsça, Rusya ve Kazakça İhtisas Kursu Sertifika ve Ödül Töreni”, 9 Mayıs 2019 tarihinde İÜ Fen Fakültesi Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

İÜ FAMER Tanıtım Filmi’nin izlenmesiyle başlayan törenin açılış konuşmaları İÜ FAMER Müdürü Prof. Dr. Abdullah
Kızılcık, İÜ Doğu Dilleri ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Güleryüz ve İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Elmalı tarafından gerçekleştirildi.

“Bilginin Kalıcı Olmasını Sağlamanın Yolu Uygulamadan Geçmekte”

FAMER’in yaklaşık 2 buçuk yıl önce faaliyete geçtiğini belirten FAMER Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kızılcık: “Bu süre zarfında ulusal ve uluslararası seminer, panel, konferans, sempozyum ve sertifikalı kurslar düzenlendi. Yurt dışına giden öğrencilerimizden yaz kursunda rehberlik edip, gidemeyenlere ise yurt içinde kurslar tertipledik. Bu maksatla merkezimiz Medya İhtisas Kursu’nu iki yıldan beri sürdürmektedir. Herkesin bildiği üzere, bilginin kolayca elde edildiği bir çağda yaşıyoruz ancak bilgiye en doğru ve en kısa bir şekilde ulaşmak ve bilginin kalıcı olmasını sağlamanın yolu uygulamadan geçmektedir. Bu maksatla tertiplediğimiz Medya İhtisas Kursları’nda bilişsel ve işitsel yazılan hikâye anlatım ve öğretim teknikleriyle diksiyon ve doğru konuşma derslerini bu yıl ihtisas ettik. En önemlisi de tanıtım filminde de izlediğiniz gibi öğrencilerimizin deneyim ve tecrübelerini artırmak için çeşitli kurum ve kuruluşlarda onlara staj imkânı hazırladık. Bu maksatla 30 öğrencimizi İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde, geçici eğitim merkezlerinde ve İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne bağlı bürolarda stajlar yaptırdık. Merkezimiz yaklaşık bin kitaplı bir kütüphane ile yüksek lisans ve doktora öğrencilerine hizmet vermektedir. Bu alt yapısıyla gelecekte Orta Asya ve Orta Doğu Medya Merkezleri’nin kurulması gibi büyük plan ve projelere katkı sağlayacağı muhakkak” dedi.

“Donanımlı İnsan Kaynağına Olan İhtiyaç Artmaya Devam Etmekte”

Enformasyon çağında bilgi ve teknolojinin önemine dikkat çeken İÜ Doğu Dilleri ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Güleryüz: “Bu durum ülkemizde de bir değişime neden olmuştur. Bu değişim baş döndürücü hızıyla dünyamızı olduğu kadar toplumumuzu da etkilemeyi sürdürmektedir. Buna paralel olarak donanımlı insan kaynağına olan ihtiyaç artmaya devam etmektedir. Bu ihtiyacı karşılayacak olan da elbette eğitim ve öğretim kurumlarıdır. Türkiye’nin ve dünyanın büyük üniversiteleri arasında yer alan İstanbul Üniversitesi, seçkin eğitim ve öğretim kurumları arasında yerini almıştır. Burada belirtmek isterim ki, üniversitemizde rektörlüğümüze bağlı 52, fakültelerimize bağlı 25 araştırma merkezi bulunmaktadır. Bu merkezlerin katkıda bulunduğu alanlardan birisi de hiç kuşkusuz yabancı dil potansiyelimizi harekete geçiren merkezlerimizdir. Çünkü yabancı dili artık meslek olarak değil, her mesleğin gereği olarak öğreniyoruz. Geçen yıl 93 öğrencinin müracaat ettiği kursumuza bu yıl yaklaşık 110 öğrenci müracaat etmiş ve çeşitli seviyelerde 4 dilde kursa katılmışlardır. Bu öğrencilerden 66’sı kurslara devam etmek suretiyle katılım ve başarı belgesi almaya hak kazanmıştır. Devam eden öğrencilerimizin yaklaşık Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı geçici eğitim merkezlerinde, İstanbul İl Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı birimlerde ve de üniversitemizin iletişim komitesinde staj imkânı da sunulmuştur. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin daha kaliteli ve okulun ihtiyacına cevap verecek nitelikte yetişmesi temel hedefimizdir. Bu maksatla derslere devam edip başarı sağlayan öğrencilerimizin yetişmesine katkıda bulunan hocalarımıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

“Dil Kâinatın Yaratılışından Sonra Gelebilecek Kadar Önemli Bir Şey”

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Elmalı ise konuşmasında şunları dile getirdi: “Başında dört dil bulunan bu toplantı oldukça önemli. Eğer bir insan 4 dil bilirse 4 insan oluyor. Dil bilmek oldukça önemli. Dil kâinatın yaratılışından sonra gelebilecek kadar önemli bir şey. Çarşıda, otobüste farklı farklı insanlar görüyorsunuz belki aynı şeyi anlatıyorlar ancak siz o dili biliyorsanız anlayabiliyorsunuz. Dilin ortaya çıkışı dil uzmanlarını çok düşündürür. Araştırmalar sonucu bakıyoruz ki kesin bir şey yok ancak sonunda hepsi kutsal metinlere dayanıyor. Günümüzde dil öğrenmek çok kolaylaştı. Önceden hocalarımız yeteri kadar yetkin değildi. Şimdi ise cebinizdeki telefonla bile istediğiniz an değişik dilleri izleyebiliyoruz. Lakin bizim o gün olan azmimiz bugün öğrenci arkadaşlarımızda yok. Ben arkadaşlarımın içinde bulundukları zamanın ve imkânların kıymetini bilmesini istiyorum. Bugün dilleri ayrı ayrı bilen 4 insan değil 4 dili bilen tek kişi aranıyor. Bu da bizim için bir avantaj olacak.”

Açılış konuşmalarının ardından tören, kursa katılan öğrencilerin dört dilde hazırladığı şiir, müzik ve yöresel dans gösterileriyle devam etti.

Uğur Işılak konseri ile devam eden tören, öğrencilere sertifika ve ödüllerinin takdim edilmesiyle son buldu.

Haber: Kübra TOKSUN
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü