İstanbul Üniversitesi’nde 3. Uluslararası Vatana Dönüş Edebiyatı Sempozyumu Gerçekleştirildi

İstanbul Üniversitesi’nde “Göç ve İltica: Filistin, Irak, Suriye” konulu 3. Uluslararası Vatana Dönüş Edebiyatı Sempozyumu Gerçekleştirildi.

İstanbul Üniversitesi Farabi Avrasya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, yurt içi ve yurt dışından paydaşları ile birlikte (İ.Ü. İlahiyat Fakültesi, İ.Ü.  Edebiyat Fakültesi, Irak-Musul Üniversitesi,  Filistin’e Dönüş Şiir ve Kültür Derneği, Dodet ve Muhibbi’l- Arabiya Kulüpleri) “Göç ve İltica: Filistin, Irak, Suriye” konulu “3. Uluslararası Vatana Dönüş Edebiyatı” sempozyumunu 19 Aralık 2019 tarihinde İstanbul Üniversitesi Fuat Sezgin Kongre ve Kültür Merkezinde düzenledi.

Sempozyuma Türkiye başta olmak Suriye, Kuveyt, Ürdün, Irak ve Filistin’den 30 kadar akademisyen katıldı. Sempozyumda Irak, Suriye ve Filistin’e dönüş edebiyatı, göç ve ilticanın nedenleri ve çözüm önerilerinin de yer aldığı okumalar ve sunumlar yapıldı.


Sempozyumda gösterilen mülteci çocukları ve hayatlarını konu alan kısa filme aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

III. Uluslararası Vatana Dönüş Edebiyatı Sempozyumu Açılış Videosu


İstanbul Üniversitesi resmi sitesinde yayınlanan sempozyum haberine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Devlet ve Millet El Ele Vererek Mültecilere Merhem Olduk


Yeni Şafak Gazetesinin sempozyumla ilgili yapmış olduğu habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Ateş hattında edebiyat doğdu!


الندوة العالمية  الثالثة في إسطنبول أدب العودة إلى الوطن تحت عنوان "الهجرة واللجوء: فلسطين، سوريا، العراق".

نظّم « مركز الفاربي الآوروأسيوي للبحوث والدراسات » في 19 من  كانون الأول  الخميس الماضي في إسطنبول مع عديد من المؤسسات العربية والتركية مثل جامعة موصل في العراق، وكلية إلاهيات والآداب في جامعة اسطنبول وبيت فلسطين للشعر وثقافة العودة ونادَي دودت ومحبي العربية تحت عنوان «أدب العودة إلى الوطن: فلسطين، سوريا، العراق».


وشارك في الندوة التي أقيمت في مركز الفارابي للدراسات الأورو-آسيوية في جامعة إسطنبول شعراء ونقاد وروائيون ومتخصصون أكاديميون في الأدب من تركيا وسوريا والكويت والأردن والعراق وفلسطين، وقدموا قراءات وإنتاجات تتعلق بأدب العودة وحنين الوطن الفلسطيني والسوري والعراقي، الأسباب والمقترحات حول الالتجاء واللجوء.