II. Uluslararası Vatana Dönüş Edebiyatı Sempozyumu Yapıldı

İstanbul Üniversitesi Farabi Avrasya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin 13 Aralık 2018 tarihinde düzenlemiş olduğu Göç ve İltica-Suriye konulu 2. Uluslararası Vatana Dönüş Edebiyatı sempozyumuna çoğu Suriyeli olmak üzere Türkiye, Filistin ve Irak’tan 30 kadar öğretim üyesi ve araştırmacı bildirileriyle katıldılar. Geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen “Vatana Dönüş Edebiyatı” sempozyumunda bu sene müzik dinletileri, kısa film gösterisi, resim sergisi ve şiir gecesi de yer aldı. Şiir gecesine 20 kadar yurt içinden ve dışından şair katılırken resim sergisine 40 kadar Suriyeli sanatçı eseriyle beraber sergiye iştirak ettiler.

Açılış konuşmasında Farabi Avrasya Çalışmaları Prof. Dr. Abdullah Kızılcık göç ve ilticadan en çok etkilenenler çocuklar ve kadınlar olduğunu söyleyerek Suriyeli mültecilerin gelmesi ile üniversitelerde Türkiye’de dil alanında seviyelerin yükseldiğini ve kalitenin arttığını ifade etmiştir. Bu arada Prof. Abdullah Kızılcık bölgemizde yaşana insanlık dramını edebi ve kültürel açıdan ifade etmek için bu sempozyumu düzenlediklerini beyan etti. Tüm etkinliklerimizde desteklerini gördüğü Rektörlük başta olmak üzere tüm resmi ve özel kurum ve kuruluşlara teşekkür ederek sözlerine son verdi.

Filistin’e Dönüş Şiir ve Kültür Derneği Başkanı Semir Atıyye ise İstanbul Üniversitesine teşekkür ederek başladığı konuşmasında Vatana Dönüş Edebiyatının Filistinli yazar ve şairler tarafından oluştuğunu, ama şimdi Suriye ve diğer ülkelere de yansıdığını ifade etti.

Açılış konuşmalarında kürsüye çıkan İBB Meclis Üyesi Fatma Genç Ünay da katılımcıları sevgi, saygı ve muhabbetle selamladıktan sonra Suriyeli mültecilerle ilgili olarak her kurumun bir şeyler yapması gerektiğini vurguladı. Bu arada Suriyeli mülteci sayısının 3 milyon 594 bin 232 kişiye ulaştığını vurgulayarak Türkiye’nin sınırlarını mültecileri açarak dünyanın takdirini alarak insanlık namına tarihe geçecek büyük işler başarıp büyük bir insanlık dramını önlediğini ilave etmiştir. Konuşmasının sonunda Fatma Genç Ünay, entegrasyon ve geri dönüş çalışmalarının dikkatlice ele alınması gerektiğine söyleyerek sözlerini tamamlamıştır.